Main Media

Har du också dörrbildsdille?

Design

Oftast är det de färgstarka dörrarna som fångar vår uppmärksamhet och får oss att stanna upp och ta fram kameran. Likväl söker de flesta ofta trygghet och tar ett konservativt val med vita dörrar. Men, vi ser nu en tendens mot att fler och fler väljer en färg på dörren – för att understryka arkitekturen, eller som ett statement på vem som bor i huset.

ÄR DU OCKSÅ EN AV DEM SOM TAR BILDER AV FLOTTA OCH FÄRGGLADA DÖRRAR NÄR DU ÄR PÅ SEMESTER?

Du är inte ensam! Vad är det med dörrar som fascinerar oss? Dörren är en symbol på välkomst, och det påverkas vi naturligtvis av. Det är även spännande att fundera på vad som befinner sig bakom dörren. Detta är inte ett nytt fenomen – ända sedan 1700-talet har konstnärer målat dörrar och fönster för att spegla dåtidens liv och samhälle. På senare tid har fotografen Roy Colmer tagit mer än 3000 dörrbilder, som idag finns i New York Public Library. Dörrar har faktiskt blivit ett fenomen på Instagram och Pinterest, där du kan hitta otaliga ”selfies” eller porträtt av flotta dörrar och ingångspartier under #doortraits – kalla det gärna dörrporr.

VILKA FÄRGER PASSAR TILL VAD?

När man kan välja mellan vit och valfri NCS S-kulör, blir det lätt att välja det enkla valet eftersom det finns så oändligt många färger. Det finns rekommenderade och trygga färger som har använts i lång tid, t ex röd, grön, blå- och gråtoner – och så finns det tuffa morderna färger som knallgul eller orange, som vi ser mer och mer av.

Ett rött hus klär självfallet den vita dörren, men även varianter av blått är fint till rött. Ytterdörren behöver inte ha samma färg som fönster, altandörr eller garageport. Visa dina gäster var ingången till huset är genom att använda en kontrastfärg. Har du ett gult hus är det snyggt med en brun eller vit ytterdörr. Ett mörkt hus i blått, grått eller svart är det fint med en färgstark ytterdörr i klarblå, orange, röd eller gul.

GE HUSET PERSONLIGHET

Trenden idag är att fler målar sitt hus i neutrala färger som grått. Vad passar då bättre än att sätta färg på ytterdörren, så att huset får sin personlighet? Ditt val kommer du att leva med en lång tid, så välj därför design och färg efter hustyp och omgivning, stil, husets ålder, grannar pch vegetation. Genom att välja en kontrastfärg på dörren ger den huset personlighet – som huset med den röda dörren.

OÄNDLIGA VALMÖJLIGHETER

Du kan välja bland de flesta färger, men några begränsningar finns, speciellt när det gäller gula, röda, gulröda och gulgröna färger, så här behöver du kolla upp att färgen fungerar och håller sig snygg över lång tid. En del färger görs helt enkelt inte som exteriörfärg, och några färger kan helt enkelt inte brytas. Likväl ska du nog kunna hitta en färg som både passar dina önskemål, för det finns nästan 2000 färger att väja bland, så begränsningen är ganska liten.