Main Media

Vackra detaljer i prisbelönt byggnad

Utbildning

När Lunds Tingsrätt behövde nya lokaler fick arkitektbyrån FOJAB uppgiften att gestalta en ny myndighetsbyggnad med målet att skapa Sveriges modernaste domstol. Flera utmärkelser senare kan vi konstatera att den spektakulära byggnaden i koppar och sten blev ovanligt vacker.

Det var NCC som fick uppdraget att projektera byggnationen och höga krav ställdes på både säkerhet och tillgänglighet i hela byggnaden. Inför byggnationen gjorde NCC ett studiebesök på nybyggda domstolen i Malmö dit Swedoor också levererat dörrar.

Vi upplevde att Domstolsverket var nöjda med kvaliteten på de dörrar Swedoor hade levererat till Malmö domstol ”, säger Thomas Gravström som är inköpare på NCC. ”Vi drog nytta av den erfarenheten och kände att ställda kvalitetskrav och pris på dörrarna stämde med vad vi ville ha i Lund”, fortsätter Thomas.

Fasaden är klädd i koppar, glas och natursten och det harmonierar vackert mot insidans mjuka träribbor, läderdetaljer och svepande former. I hela byggnaden flödar ljuset in och ger en behaglig och luftig miljö för både personal och besökare.

“Vi upplevde att Domstolsverket var nöjda med kvaliteten på de dörrar Swedoor hade levererat till Malmö domstol ”

Thomas Gravström | Inköpare på NCC

”Ett kul projekt där vi levererat dörrmodeller i många olika utförande och klasser. Några av våra dörrar är dolda bakom träribbor i ask för att passa in i miljön. Man valde svarta dörrar vilket ger en riktigt snygg effekt mot allt det träfärgade när de öppnas”, säger Thomas Björlin som är projektsäljare i södra Sverige på Jeld-Wen.

Lunds tingsrätt invigdes i augusti 2018 och har sedan dess fått ett antal utmärkelser, bland annat Lunds kommuns stadsbyggnadspris och de var också nominerade i Årets bygge 2019.