Main Media

Dörrlösningar till restauranger

Brand Design Ljud Restaurant Säkerhet Smart

Swedoor har i många år levererat skräddarsydda dörrlösningar till restaurangbanschen, där det bland annat är stort fokus på säkerhet, hygien och hållbarhet. ​

Behovet av dörrar varierar från restaurang till restaurang, och Swedoor är experter på att leverera skräddarsydda lösningar till enskilda projekt. Hygieniska alternativ är A och O i restaurangbranschen. Det ställs också höga krav på personsäkerheten i form av rök- och brandsäkring samtidigt som dörrarna ska vara robusta och slitstarka för att hålla i många år. 

Hygieniska lösningar

I restaurangbranschen är det avgörande att ha inbjudande lokaler som gästerna vill komma tillbaka till. För att säkra hygienkraven på restauranger är det möjligt att göra karmarna fullständigt täta runt gångjärn och beslag för att förhindra att matos och fett sprider sig från köket. 

Branddörrar i restauranger

Brandisolerade dörrar används i hög grad på restauranger, där det ofta finns flera stekhällar, ugnar och fritöser i gång samtidigt. Dörrarnas uppgift är framför allt att avskilja byggnaden i sektioner vid eventuell brand så att alla kan evakueras. Swedoors branddörrar är noggrant testade och godkända i förhållande till gällande regler. 

Röktäta dörrar

En röktät dörr kan förhindra att giftiga gaser sprider sig via korridorer och trapphus. Om det skulle uppstå en brand i restaurangen kan en röktät dörr vara avgörnade för brandens utveckling.   

Ljudreducerande dörrar

Ljudnivån kan bli extremt hög när en restaurang fylls av gäster. Ljudreducerande dörrar bidrar till att lokalen känns trevlig att besöka för gästerna och arbetsklimatet för personalen blir betydligt lugnare. 

Swedoor erbjuder dörrar med ljudreducering från Rw 25dB till Rw 47dB. De finns både som enkel- och dubbeldörrar och alla kan ha mekanisk tröskel för att göra alla lokaler tillgängliga för alla.

För högsta personliga säkerhet har glaspartierna härdat säkerhetsglas som standard och erbjuds i en mängd olika utformningar.

Robust och slitstark dörr till restaurangen

Restaurangens dörrar används massor av gånger varje dag och därför bör man välja en dörr i extra hållbara material redan i planeringen av bygget. Det gäller också vid val av yta på karm och dörr men också för den del av dörren som inte syns. Exempelvis kan extra starka slutbleck och förstärkta gångjärn bidra till att dörren får en längre livslängd. Korrekt placering av dörrstopp är också en förutsättning för en bra och hållbar lösning. 

Målade eller fanérade dörrar väljs ofta till restauranger. Önskas en ännu mer slitstark lösning rekommenderar vi laminerade dörrar som markant reducerar slitaget av dörren. 

Laminatdörrar erbjuds som standard med högtryckslaminat, producerat enligt EN 438 och ISO 4586, vilket innebär att de är mycket mer motståndskraftiga mot slitage, repor och missfärgning jämfört med målade eller fanerade dörrar. Laminat kräver dessutom minimalt med underhåll och är lättare att rengöra, vilket är en stor fördel i en restaurang där en dörr blir utsatt för det mesta. Laminatdörrarna finns i en mängd olika utföranden – bland annat träfärg, som ger ett exklusivt uttryck. 

Karmarna blir extra utsatta för slitage i byggnader med hög aktivitet och ofta används en kombination av trädörrar och stålkarmar i dessa fall. Ett rostfritt karmskydd är en riktigt bra lösning och kan i kombination med en träkarm ge möjlighet att bevara en eventuell design med trälösningar. Vid andra tillfällen när en högblank dörryta önskas kan stålkarm i kombination med en trädörr också vara den bästa lösningen.

Glaspartier för ett behagligt inomhusklimat

Många restauranger väljer invändiga dörrar med glaspartier för att släppa in så mycket ljus som möjligt i lokalerna. Dörrar med glaspartier ger också möjlighet att skapa öppna rum mellan kök och restaruangdel så att köket och personalen får en överblick av restarurangen samtidigt som gästerna kan se in i köket. Glaspartier hjälper dessutom till att skapa plats och säkra ett behagligt inomhusklimat genom att ljuset får flöda fritt. 

Hållbarhet

Allt fler restauranger byggs eller renoveras idag med omtanke och ansvar för miljön. Swedoor arbetar ständigt med förbättringar i förhållande till miljöarbete och hållbar produktion

BIM-objekt

Objekten är tillgängliga direkt i REVIT och ArchiCAD via appen från BIMoblejct. De kan också hämtas via swedoor.se/bim eller portalen bimobject.com.

Inspiration

Se våra cases

Letar du efter inspiration? Ta en titt bland våra referensprojekt och se hur Swedoor har lösningar för olika miljöer

Se cases