Branddörrar
Brandisolerade dörrar används i hög grad på restauranger, där det ofta finns flera stekhällar, ugnar och fritöser i gång samtidigt. Dörrarnas uppgift är framför allt att avskilja byggnaden i sektioner vid eventuell brand så att alla kan evakueras. Swedoors branddörrar är noggrant testade och godkända i förhållande till gällande regler.
Röktäta dörrar
En röktät dörr kan förhindra att giftiga gaser sprider sig via korridorer och trapphus. Om det skulle uppstå en brand i restaurangen kan en röktät dörr vara avgörnade för brandens utveckling.
Ljudreducerande dörrar
Ljudnivån kan bli extremt hög när en restaurang fylls av gäster. Ljudreducerande dörrar bidrar till att lokalen känns trevlig att besöka för gästerna och arbetsklimatet för personalen blir betydligt lugnare.
Swedoor erbjuder dörrar med ljudreducering från Rw 25dB till Rw 47dB. De finns både som enkel- och dubbeldörrar och alla kan ha mekanisk tröskel för att göra alla lokaler tillgängliga för alla.
För högsta personliga säkerhet har glaspartierna härdat säkerhetsglas som standard och erbjuds i en mängd olika utformningar.
Robust och slitstark
Restaurangens dörrar används massor av gånger varje dag och därför bör man välja en dörr i extra hållbara material redan i planeringen av bygget. Det gäller också vid val av yta på karm och dörr men också för den del av dörren som inte syns. Exempelvis kan extra starka slutbleck och förstärkta gångjärn bidra till att dörren får en längre livslängd. Korrekt placering av dörrstopp är också en förutsättning för en bra och hållbar lösning.
Målade eller fanérade dörrar väljs ofta till restauranger. Önskas en ännu mer slitstark lösning rekommenderar vi laminerade dörrar som markant reducerar slitaget av dörren.
Laminatdörrar erbjuds som standard med högtryckslaminat, producerat enligt EN 438 och ISO 4586, vilket innebär att de är mycket mer motståndskraftiga mot slitage, repor och missfärgning jämfört med målade eller fanerade dörrar. Laminat kräver dessutom minimalt med underhåll och är lättare att rengöra, vilket är en stor fördel i en restaurang där en dörr blir utsatt för det mesta. Laminatdörrarna finns i en mängd olika utföranden – bland annat träfärg, som ger ett exklusivt uttryck.
Karmarna blir extra utsatta för slitage i byggnader med hög aktivitet och ofta används en kombination av trädörrar och stålkarmar i dessa fall. Ett rostfritt karmskydd är en riktigt bra lösning och kan i kombination med en träkarm ge möjlighet att bevara en eventuell design med trälösningar. Vid andra tillfällen när en högblank dörryta önskas kan stålkarm i kombination med en trädörr också vara den bästa lösningen.
Glaspartier
Många restauranger väljer invändiga dörrar med glaspartier för att släppa in så mycket ljus som möjligt i lokalerna. Dörrar med glaspartier ger också möjlighet att skapa öppna rum mellan kök och restaruangdel så att köket och personalen får en överblick av restarurangen samtidigt som gästerna kan se in i köket. Glaspartier hjälper dessutom till att skapa plats och säkra ett behagligt inomhusklimat genom att ljuset får flöda fritt.
Hållbarhet
Allt fler restauranger byggs eller renoveras idag med omtanke och ansvar för miljön. Swedoor arbetar ständigt med förbättringar i förhållande till miljöarbete och hållbar produktion.
BIM-objekt
Objekten är tillgängliga direkt i REVIT och ArchiCAD via appen från BIMoblejct. De kan också hämtas via swedoor.se/bim eller portalen bimobject.com.