Main Media

Ekdörrar – mer naturliga material i hemmet

Design Eco Ljus

Naturen är en viktig källa till inspiration när vi väljer material till hemmet. Färger hämtat från naturen kombinerat med hållbara produkter blir allt mer populärt när vi renoverar eller bygger nytt. 

Ek i olika färgtoner, rotting, glas, keramik och gröna växter är material vi tror kommer att prägla detta årtionde. Ökat fokus på miljö- och klimatfrågor gör att vi oftare väljer tidlösa och varaktiga lösningar hemma istället för att tillämpa slit-och-släng mentaliteten. Vi är mer intresserade av kvalitet och var produkterna kommer ifrån än att köpa billigt.

Ljus eller mörk inredning?

Färgen du väljer på innerdörrarna har en stor påverkan på hur rummet uppfattas. Med dörrar i till exempel svart ek får du en kontrast till golv och väggar om de är ljusa, eller så väljer du den mörka, sofistikerade stilen med djupa färgtoner på hela inredning. En dörr i ekfärg tillför en varm känsla till inredningen och önskar du en ljusare, mer skandinavisk stil är kanske en vitpigmenterad ekdörr det rätta valet.

EK

SVART EK

VITPIGMENTERAD EK

Låt ek blir materialet som binder ihop inredningen

Trä är ett tidlöst material och kan enkelt kombineras med andra material och färger. Interiördetaljer som träribbor i ek i tak eller på väggar ger ett snyggt sammanhang tillsammans med innerdörrar i ek. För en sammanhängande känsla kan du välja samma typ av ek på både köksluckor, golv, möbler och trappa.

Karm i ek som matchar dörren

För ett perfekt resultat bör en dörr i ek också ha en karm i ek, och då väljer du en ekfanérad karm. Ekkarmarna finns i samma färger som dörrarna; naturlig ek, vitpigmenterad ek och svart ek. Ekkarmarna har ljuddämpande gummilister som ger en tystare vardag hemma. Karmen är tillverkad av massivt trä och har justerbara snap-in gångjärn.

Till karmen kan du välja olika tröskellösningar, som platt tröskel, anslagströskel eller badrumströskel. En anslagströskel (också kallad falsad tröskel) är den som dämpar ljudet mest mellan rummen. Trösklarna finns i flera färger och material. Standard är tröskel i lackad ek men det finns också laserade ektrösklar i olika nyanser som matchar ekgolvet perfekt. 

När dörr, karm och tröskel är valt bör du komplettera med matchande foder runt dörren och golvlister. Du kan välja foder som passar kam och dörr perfekt. 

Innerdörrar i trä från hållbart och certifierat skogsbruk 

På Swedoor jobbar vi kontinuerligt med förbättringar inom miljö och hållbar produktion och de flesta av våra dörrserier uppfyller därför de hårda kraven att få ingå i Svanenmärkta projekt. Vi använder material som är 100% återvinningsbara och vi använder uteslutande trä från hållbara, certifierade skogsbruk. Våra dörrar är certifierade enligt FSC eller PEFC och uppfyller kraven för EUTR EU Timber regulation

Skjutdörrar i ek

Samtliga ekdörrar kan levereras som skjutdörr, både inbyggda och utanpåliggande. Det finns många, snygga lösningar för montering av skjutdörrar vare sig du vill bygga in den i väggen eller montera den på väggen. En skjutdörr i ek kan vara väldigt snygg att använda som dörr till garderob eller kanske som pardörrar i glas för att stänga till mellan vardagsrum och kök.  

Ytterdörr i ek

I våra serier Function (modellerna Bering, Elbe, Nile och Volga) och Classic (Schumann) hittar du många vackra ytterdörrar i ek, både som pardörrar och enkeldörrar. Till alla dessa modeller kan du också välja till sido- och överljus i ek för en komplett entré. För att en ytterdörr i ek ska hålla sig lika fin år efter år är det viktigt att du behandlar dörren med olja så fort den är monterad. Underhållsolja den sedan varje år för att skydda ytan mot slitage från väder och vind.

Se våra inspirationsbilder med ekdörrar här.