Main Media

Lågenergidörrar håller värmen inne och kylan ute

Design Eco Isolering

Med lågenergidörrar från Swedoor slipper du elda för kråkorna. Att välja en lågenergiytterdörr är ett enkelt sätt att spara energi och samtidigt göra en insats för miljön. Energivänliga ytterdörrar är designade speciellt för att reducera värmeförlust och sänker därmed uppvärmningsbehovet i ditt hem. En lågenergidörr hjälper dig att hålla värmen inne – och kylan ute.

GE MILJÖN EN HJÄLPANDE HAND

Den speciella konstruktionen bygger på flera faktorer. Dörrstommen är bättre isolerad och tjockare än en standardytterdörr, och dörrar med glasöppning har energiglas i tre lager och gjuten tätning utan skarvar. Uppvärmningsbehovet minskar med en bra dörr och på så sätt sparar du både på miljön och plånboken. I ett hus får du den största energisparingen på väl isolerade ytor så som golv, väggar, tak och fönster. En ytterdörr med god isolering bidrar till att säkra att entrén är lika bra isolerad som resten av huset, och ger samtidigt en jämn behaglig temperatur i entrén. Dessutom undviks drag och kallras som inte är ovanligt på gamla och enklare dörrar.

Inte på bekostnad av designen

En lågenergidörr kan också bidra till ett stort lyft för husets utseende. Även om dessa dörrar är 27-30mm tjockare än standard är har inget avkall gjorts på den visuella designen. Modellerna bygger på samma design som övriga dörrar i Advance-Line. De passar fint till det stilrena uttryck som präglar passivhus och lågenergihus och det finns även många varianter i klassisk stil. Valmöjligheterna är många med bland annat olika glasalternativ och färger i nästan samtliga nyanser enligt NCS-skalan.

Vad är U-värde?

Ju lägre U-värde, desto bättre isolerar dörren. Dörrarnas isolerförmåga kan beskrivas med hjälp av U-värdet, som talar om hur mycket värme uttryckt i watt som passerar per kvadratmeter dörr när temperaturskillnaden är en grad mellan ute och inne. Våra lågenergidörrar har ett u-värde från 0,59 till 0,75 beroende på storleken på glaset. Den bästa dörren är flera gånger så energieffektiv som en dåligt isolerad ytterdörr.

Swedoor överträffar de flesta krav enligt olika byggnormer.

För att U-värdet ska vara relevant måste test och beräkningar utföras på både dörr och karm tillsammans, något som Swedoor alltid gör. De flesta ytterdörrar på marknaden har u-värde mellan 0,8 och 2,0. För pardörrar kan man lägga till 0,10 till u-värdet på motsvarande enkeldörr. Vill du får mer information, finner du en översikt över  ytterdörrarnas U-värde i Mått&Fakta”.