Main Media

Se upp för inbrottstjuven i sommar

Sommaren är högsäsong för inbrott. Under förra året ökade bostadsinbrotten med 8 procent mellan juni och augusti, jämfört med föregående tre månader. Det visar en samanställning som dörrföretaget SWEDOOR gjort av Brottsförebyggande rådets brottsstatistik. Men det finns en del saker vi kan göra för att hålla oinbjudna gäster borta. Här är tipsen som gör att du överlistar inbrottstjuven i sommar. 

Sommarmånaderna är semestertider för många svenskar – men inbrottstjuven jobbar mer än vanligt. Totalt anmäldes 4 917 inbrott i villa, radhus och lägenhet under juni, juli och augusti 2018 – en ökning med 8 procent jämfört med de tre föregående månaderna mars, april och maj. 

– Sommartider är tyvärr även inbrottstider. Tjuvarna gillar att jobba ostört när svenskarna är på semester. Därför gäller det att försvåra arbetet och avskräcka tjuven från att bryta sig in i bostaden. En säkerhetsklassad dörr är därför en effektiv stöldförsäkring som inte bör underskattas, säger Peter Sejling, Försäljningsdirektör för Swedoor, JELD-WEN Northern Europe. 

Så överlistar du inbrottstjuven i sommar:


1) Säkerhetsklassade dörrar
Att installera säkerhetsklassade ytterdörrar försvårar avsevärt för tjuven. Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du även tänka på säkerhetsklassade balkong- och altandörrar. Läs mer om SWEDOORS säkerhetsklassade dörrar här. 

2) Låt bostaden se bebodd ut
Ett smart sätt att överlista tjuven är att låta bostaden se bebodd ut – trots att du är bortrest. Berätta aldrig på sociala medier att du är på semester och använd med fördel timer på lampor, tv eller radio om möjligt. 

3) Starta grannsamverkan 
Att starta grannsamverkan i bostadsområden är en effektiv metod för att hålla ovälkomna gäster borta. Syftet med grannsamverkan är att göra bostadsområden mindre attraktiva för inbrottstjuvar genom ökad uppmärksamhet från de boende i området, vilket avskräcker och försvårar för tjuven. Läs mer om grannsamverkan här. 

4) Plocka undan värdesaker 
Tänk på att försvåra arbetet för tjuven. Förvara därför inte smycken, nycklar eller plånbok alldeles bredvid ytterdörren och plocka bort synliga värdesaker från fönster eller balkong/altandörrar. 

5) Installera hemlarm
Att installera ett hemlarm är ingen garanti men fungerar som ett bra komplement som ofta avskräcker inbrottstjuven. Det skapar uppmärksamhet och förkortar tiden tjuven har på sig innan hen riskerar att bli upptäckt.