Main Media

Optimera bostadsytan med skjutdörrar

Med högre bostadspriser och en stigande efterfrågan på mindre bostäder blir det allt viktigare att optimera bostadsytan och nyttja hemmets kvadratmeter så effektivt som möjligt. En enkel och smart lösning är att installera skjutdörrar.  

Ett högre tryck på bostadsmarknaden har resulterat i stigande bostadspriser. Många bor därför i mindre hem med begränsad golvyta och har ett behov av att kunna maximera utrymmet. Men med kreativa och smarta lösningar kan hemmet utformas så att alla kvadratmeter utnyttjas på bästa sätt. 

Mer plats med skjutdörrar

En smart och tidsenlig lösning är att ersätta traditionella dörrar med skjutdörrar. Inbyggda skjutdörrar, även kallade "glidande väggar", försvinner enkelt och diskret in i väggen när de öppnas. På så vis kan du skapa möblerade utrymmen eller skapa värdefull förvaring på en annars outnyttjad yta som innan varit öronmärkt för att dörren ska kunna öppnas och stängas. Om huset har tegelväggar eller andra typer av väggar där inbyggda skjutdörrar inte kan monteras, kan du välja en utanpåliggande skjutdörr. En sådan skjutdörr behöver bara väggutrymme för att monteras så att du undviker att använda värdefull golvyta för att öppna och stänga dörren.

Dörrar med flera funktioner

Andra yteffektiva möjligheter är att göra dörren till en del av interiören. Ett exempel på en smart lösning är att integrera en spegel på skjutdörren till ett sovrum med begränsat väggutrymme. På så vis fungerar dörren både som vägg och spegel vilket ger mer plats för andra möbler. Ett annat alternativ är att integrera en blackboard eller en whiteboard på köks – eller barnrummsdörren, alternativt en glasdörr till vardagsrummet. Ljuset bidrar till att skapa en känsla av öppenhet och rymd. Om rummet är stort, kan en skjutdörr även vara ett smart sätt att dela rummet i två. 
 

Smarta tillbehör och fina detaljer

Swedoor har ett stort urval av tillbehör till skjutdörrar. Ett exempel är att öppna och stänga dörren med ett skålhandtag som finns att beställa i runt eller ovalt format, både i krom och i mässing. För en mer exklusiv touch finns skålhandtagen även i silver, rostfritt stål, guld och brons. Ska skjutdörren sitta in till ett badrum bör dörren ha en låsfunktion. Då kan ett hakregellås eller wc-lås vara ett bra alternativ. 

Dessutom kan utanpåliggande skjutdörrar monteras med en skjutdörrskappa som döljer skenan eller med en retroskena, där skjutdörrsupphängning istället blir en cool detalj och ett komplement till övrig interiör. Ett annat alternativ är en exklusiv och dekorativ skjutdörrskena i rostfritt stål. På infällda skjutdörrslösningar kan Soft-Close monteras, vilket ger en dämpad stängningsfunktion för att förhindra att dörren smäller igen.