Main Media

Så tänker du för att välja rätt ytterdörr

Ytterdörren ger ditt hus dess karaktär. Här är guiden som hjälper dig att välja rätt dörr till husets stil och efter de behov du har.

Ytterdörren är ditt hus ansikte utåt och vi har genom historien lagt ner stor möda på att få hemmets viktigaste öppning både vacker och funktionell.

På 1930-talet hade husen dörrar i teak som gärna var försedda med ett runt fönster och teaktrenden fanns  även på 50-talet. Under 80- och 90-talet var det målade dörrar som gällde, medan kombinationen ek och rostfritt var trendigt på 00-talet. Nu föredrar vi målade ytterdörrar, gärna med glaspartier, och vi kan tänka oss både dörrar som harmonierar med husets färg och stil eller i accent- färger som sticker ut.

1.    Målad dörr eller oljad i teak
Fördelarna med sprutlackerade ytterdörrar är att de är lätta att underhålla, ofta räcker det med att torka av med en skonsam rengöring. 1-2 gånger per år ska man även vaxa dörren för att hålla ytan ren och väderbeständig, Dörrar i teak, ek eller furu ska oljas med jämna mellanrum, men å andra sidan, om de sköts rätt så håller de minst lika länge som målade dörrar.

2.    Estetik och säkerhetsklassning går hand i hand
Säkerheten är en av de viktigaste aspekterna vid val av dörr, speciellt om den sitter på ett insynsskyddat ställe där tjuvarna kan jobba ostört. En säkerhetsklassad ytterdörr ska stå emot inbrottsförsök i minst 20 minuter, varav tjuven då aktivt under 5 minuter bearbetar dörren med hjälp av verktyg som exempelvis en kofot. Med Swedoors säkerhetsklassade ytterdörrar i trä behöver du inte tumma på estetiken, dörrarna finns i ett brett sortiment av olika modeller och kulörer.

3.    Viktigt med välisolerat och lågt U-värde
En annan viktig aspekt, inte minst här i Norden, är ytterdörrens förmåga att hålla kylan ute. Med en välisolerad ytterdörr reduceras energiförbrukningen och du får ett betydligt bättre inomhusklimat jämfört med en gammal otät dörr. Dörrars isolerförmåga redovisas med ett s.k. U-värde. Värdet berättar hur bra isoleringsförmåga dörren har, de flesta dörrar har ett U-värde mellan 0,9 och 1,2, ju lägre värde desto bättre. Serien Arctic är lågenergidörrar som uppfyller kraven för passivhus, där U-värdet måste vara under 0,8.

4.    Ljudisolerade och brandklassade dörrar
Bor du i ett område med mycket trafik eller andra ljud som stör finns dörrar som är extra ljudisolerade, en effektiv funktion som inte syns på själva designen utan ligger integrerad  i dörrmassan. Efterfrågan på brandklassade ytterdörrar ökar och denna typ av dörrar väljs ofta om ytterdörren är placerad i nära anslutning till ett garage eller annan intilliggande byggnad. En brandklassad ytterdörr har dolda infrästa brandskyddslister som sväller och ger brandskyddstätning om det börjar brinna och ska klara 30 minuters brandmotstånd.

U-värde
Dörrars isolerförmåga redovisas med ett s.k. U-värde. U-värdet berättar hur mycket värme uttryckt i watt som passerar per kvadrat- meter dörr när temperaturen mellan in- och utsida skiljer sig åt och beräkningen ska göras på hela dörrkonstruktionen inklusive karm.