Main Media

Swedoor lanserar nya digitala ståldörrslösningar

Digitaliseringen i byggbranschen går i rekordfart och dörrtillverkaren Swedoor är numera inte bara ledande när det gäller fysiska dörrlösningar utan även digitala. Nu lanseras ett helt nytt virtuellt sortiment bestående av ståldörrar och glaspartier i stål. Totalt handlar det om drygt hundra nya så kallade BIM-objekt.

Fler och fler byggprojekt drivs idag som BIM-projekt och man talar ofta om en digital revolution inom byggbran- schen. Swedoor, som är en del av den världsledande dörr- och fönsterkoncernen JELD-WEN, är ledande i denna digitala utveckling och har redan tusentals professionella användare som har laddat ner deras digitala produkter i form av BIM-objekt. Nu lanseras ytterligare BIM-objekt bestående av ståldörrar för såväl inom- som utomhusbruk i serierna SD4210 och SDE4210. Även stålglasväggar och stålramsdörrar i SD4220 som planeras att fysiskt lanseras på den svenska marknaden under nästa år, ingår i denna digitala lansering. Totalt handlar det om drygt hundra nya BIM-objekt.

Med hjälp av BIM får man en obruten informationskedja från design, genom konstruktion, till byggnation och underhåll – ja till slut även till rivningen av byggnaden. Och genom att använda leverantörsspecifika objekt i sina BIM- modeller kan arkitekter, konstruktörer och designers se till att alla inblandade i ett byggprojekt får korrekt information om varje enskild produkt. Samtidigt kan de vara säkra på att det som ritas in också går att tillverka.

Swedoors stålbaserade dörrar och glaspartier finns tillgängliga som BIM-objekt för Revit och ArchiCAD direkt i dessa programvaror eller för kostnadsfri nedladdning från portalen bimobject.com eller via swedoor.se/bim.

 

Detta är BIM-objekt

I ett byggprojekt som använder BIM samlas all information om byggnaden i en BIM-modell. Det blir som en digital byggsats bestående av så kallade BIM-objekt. En dörr från Swedoor är t.ex. ett sådant BIM-objekt och kan innehålla information om vilka storlekar dörren kan fås i, monterings- anvisningar, design- och tillvalsmöjligheter, information om isolervärden, brand- och ljudegenskaper, om dörren har miljöcertifikat – dvs. all information som man kan tänkas behöva genom byggprojektets  alla faser.