Main Media

De 5 viktigaste punkterna att komma ihåg när du föreskriver dörrar

Att föreskriva dörrar är något många upplever som lite krångligt. Har du gjort det några gånger brukar det dock flyta på lite bättre sen. Här är fem punkter du alltid bör se till att ha med i din dörruppställning.

1. Storlek

Till att börja med behöver du veta vilken storlek dörren ska ha. Viktigt att tänka på är vilka tillgänglighetskrav som gäller. Vanligaste bredden för till exempel bostadsinnerdörrar är 9M och för massivdörrar 10M, men vid krav på extra god tillgänglighet kan det behövas större storlekar. M står för modul, vilket räknas i intervall om 10 cm. 10M betyder alltså ca 1 meter. Dörrar har dock lite andra mått, så en massivdörr i 10M är 986 mm bred, och hålet dörren ska monteras i brukar vara 1010 mm brett, men man säger ändå att båda är 10M.

I vår katalog med teknisk information, Mått & Fakta, finns det en tabell längst ner på sidan för varje dörrmodell där du kan se karmyttermått, dörrbladsmått och fritt öppningsmått i 90 och 180 grader för respektive modulstorlek.

2. Hängning

Förutom när det gäller bostadsinnerdörrar (täta eller med symmetrisk glasöppning) som ska levereras med ospikad karm, måste du alltid ange hängning på slagdörrar. För att veta vilken hängning dörren har kan du tänka dig att man står på dörrens gångjärnssida och tittar. Sitter gångjärnen då på höger sida är dörren högerhängd och tvärtom.

3. Tröskel

Tröskel är alltid viktigt att ange när det gäller invändiga dörrar (till ytterdörrar följer tröskeln dörrtypen). Trösklar till bostadsinnerdörrar kan du se här, och till massivdörrar här (och på följande sidor). Särskilt viktigt är valet av tröskel när det gäller klassade massivdörrar. Vilka trösklar som passar med vilka klassningar kan ses vid respektive tröskel i Mått & Fakta.

4. Ytbehandling

Det finns en mängd olika alternativ när det gäller ytbehandling på olika typer av dörrar. Ytbehandling för våra olika dörrtyper kan du läsa om i de relaterade inläggen nedan.

5. Karmdjup

Något som ofta glöms bort är karmdjupet. Ett enkelt sätt att lösa det är att skriva en föreskrift om att karmdjupet ska följa väggtjockleken (förutsatt att väggtjockleken anges i handlingarna). Gör du inte så är det viktigt att ange karmdjup för samtliga dörrar.